O nas

Napisali o nas:



Przejechali dziesiątki tysięcy kilometrów, odwiedzili 33 miasta i ponad 170 kawiarni, wypili hektolitry kawy, zjedli tony ciast, a przede wszystkim poznali mnóstwo wspaniałych ludzi i historii. Przewodnik COFFEE SPOTS POLSKA opisuje wszystkie niezależne kawiarnie speciality, historię rozwoju trzeciej fali kawowej w Polsce, a także zawiera kompendium wiedzy na temat kawy, jej pochodzenia, obróbki i sposobów zaparzania. 

Autorami przewodnika są Agnieszka Bukowska i Krzysiek Rzyman, na co dzień związani z kawiarniami Coffee Desk oraz STOR. Sami dużo podróżują, a planując kolejne wyjazdy zawsze szukają lokalnych kawiarni i palarni. Jak podkreślają kawa to nie tylko napój, ale i okazja do rozmowy, poznania nowych ludzi, a także odkrycia miasta od zupełnie innej, nieturystycznej strony. Przewodnik COFFEE SPOTS POLSKA wydany dwujęzycznie, po polsku i po angielsku, ułatwi takie podróże wszystkim miłośnikom kawy z Polski i zagranicy. 

W Polsce działa już ponad 170 miejsc serwujących kawę najwyższej jakości oraz przygotowujących ją przy użyciu przelewowych metod parzenia. Drip, chemex, czy syfon, nie tylko wyglądają efektownie, ale przede wszystkim pozwalają wydobyć z kawy to, co najlepsze. 

Przewodnik opisuje kawiarnie na całej szerokości geograficznej kraju, od Szczecina po Gołdap, położoną tuż przy granicy z Kaliningradem, od Gdyni po Zakopane. Nie jest niespodzianką, że najwięcej kawiarni znajduje się w Warszawie, tuż za nią na podium plasują się Poznań i Kraków. Ale wiele mniejszych miast pozytywnie zaskakuje. Najspokojniejsza kawiarnię, gdzie można zaszyć się na kilka dni, znajduje się w Bieszczadach, a jedna z najbardziej inspirujących, mieści się w starym zakładzie fotograficznym w Raciborzu, niedaleko czeskiej granicy. Przewodnik poza praktycznymi informacjami dotyczącymi godzin otwarcia, używanego sprzętu i dostępnych metod parzenia opisuje historię każdego miejsca i jego właścicieli.

COFFEE SPOTS POLSKA to prawdziwe kompendium wiedzy na temat kawy speciality. Zaproszenie do współpracy przy tym projekcie przyjęli specjaliści z Polski i z zagranicy, którzy napisali rozdział poświęcony krajom pochodzenia kawy, metodom obróbki, czy sposobom jej zaparzania. Autorami są Maciej Duszak - Mistrz Polski Brewers, Krzysztof Barabosz - współzałożyciel palarni Hard Beans, Marcin Rzońca - autor bloga popularcoffee.pl, Kuba Świątek - Head Barista i trener oraz Scott Tedder - kupiec zielonego ziarna i roaster w Bonanza Coffee z Berlina. Ważne jest także w czym podaje się kawę, o czym przypomina dziennikarka i blogerka Małgorzata Minta w tekście poświęconym polskiej porcelanie. Z kolei aktywistka Areta Szpura przekonuje, że #suckingsucks i zachęca zarówno właścicieli, jak i gości kawiarni, do przestawienia się na życie zero waste.

Kolaż na okładkę przewodnika zaprojektowała Beata Śliwińska Barrakuz, projektantka, ilustratorka i set designerka (projektowała również okładkę wydanego w 2017 roku przewodnika Varsavia Coffee Spots). Za skład i dyrekcję artystyczną odpowiadała Izabela Piotrowiak, współwłaścicielka Unwind studio. 

Patroni medialni: VOGUE, KUKBUK, Noizz, VICE, Zwykłe Życie, USTA.


Agnieszka Bukowska
@aga_bukowska
blogerka, ekspert w dziedzinie reklamy i organizacji, a przede wszystkim pasjonatka kawy i podróży. Expansion Supervisor w Coffeedesk.

Krzysiek Rzyman
@rzyman.live
dziennikarz gospodarczy, właściciel kawiarni STOR oraz sklepu i warsztatowni Roślinny STOR, założyciel wydawnictwa stormingthecity.com


CHCESZ SIĘ Z NAMI SKONTAKTOWAĆ?

Wybierając opcję "wyślij" akceptujesz Regulamin i Politykę prywatności oraz upoważniasz nas do przetwarzania Twoich danych w celu odpowiedzi na Twoje pytanie.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów